Pielęgnacja ciała | Pielęgnacja twarzy | Pielęgnacja włosów | Uroda

Olej z pachnotki-mój hit

Październik 12, 2016
olej z pachnotki

Hej !
Jesień w pełni, chociaż nie jest to jesień jakiej oczekiwałam, czyli pięknej, słonecznej,kolorowej jesieni. Jest zimno,deszczowo i ponuro, ale trzeba się przyzwyczaić, bo czeka nas kilka takich miesięcy. Dość więc marudzenia i przechodzę do recenzji olejku z pachnotki,czyli produktu, którego używam niezmiennie od 4 lat. Ciekawe co ma w sobie ten olejek, że tak długo pozostaję mu wierna? Zapraszam więc do dalszej części wpisu.


4 lata używania,  olej z pachnotki jest to kosmetyk , który jest ze mną najdłużej, był pierwszym olejkiem , którego zaczęłam używać i pierwszym kosmetykiem na nowej drodze w pielęgnacji,czyli pielęgnacji naturalnej. Jednak w kwestii kosmetyków nie mam sentymentów i liczy się dla mnie przede wszystkim działanie, a to jest  po prostu świetne.

Krótka charakterystyka olejku z pachnotki.

 

Pachnotka zwyczajna znana jeszcze pod nazwą pachnotka uprawna, Perilla frutescens (Perilla ocimoides), jest jednoroczną rośliną oleistą, z rodziny jasnotowatych (wargowych). W Polsce uprawiana jako roślina ozdobna z liści. Pochodzi i jest głównie uprawiana w południowej Azji dla owoców — rozłupek (zawierających ok. 50% tłuszczu), z których otrzymuje się olej. Olej dostępny w naszym sklepie jest tłoczony na zimno i nierafinowany. Produkt posiada Certyfikat organizacji Soil Association

Koncentracja w produkcie kosmetycznym Do 95%, zalecamy zmieszać olej z innymi olejami.

Postać

Olej o intensywnym, korzennym charakterystycznym zapachu. Jest olejem nie odpornym na ciepło. Nie podgrzewać!

Skład

Olej z Pachnotki zawiera wysoką koncentrację bardzo cennego kwasu tłuszczowego α-linolenowego (ALA) zaliczanego do grupy Ω-3. , kwasu linolowego (LA) zaliczanego do grupy Ω-6  i kwasu olejowego zaliczanego do grupy Ω-9. W oleju tym jest także znacząca ilość flawonoidów i antocyjanów. Kwas rozmarynowy, luteolin, chrysoeriol, kwercetyna, katechina i apigenin to tylko kilka związków fenolowych występujących w oleju z pachnotki.

Zastosowanie

Wymienione powyżej związki fenolowe działają na skórę przeciwutleniajaco, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, promieniochronnie, przeciwalergicznie, ochronnie na ścianki naczyń krwionośnych, a także wpływają na aktywność wielu enzymów. Badania wykazały, że olej z pachnotki działa hamująco na rozwój Propionibacterium acnes – bakterii wywołującej trądzik młodzieńczy.
Kwasy tłuszczowe ALA i LA charakteryzują się szczególnie korzystnym oddziaływaniem na skórę. Działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, podnoszą odporność na zakażenia, pobudzają regenerację nabłonków i tkanki łącznej. Olej z pachnotki przyśpiesza gojenie ran, oparzeń, odmrożeń. Hamuje zmiany zwyrodnieniowe i rogowacenie gruczołów łojowych, zapobiega zaczopowaniu ujść gruczołów łojowych, działają przeciwzaskórnikowo.  Wspomaga wytwarzanie kolagenu i elastyny, zwiększając elastyczność i jędrność skóry oraz redukując zmarszczki. Zwalcza zaburzenia w metabolizmie tłuszczów spowodowane brakiem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej stosowany zarówno przy skórze suchej, łuszczącej się, atopowej, wrażliwej, dojrzałej jak i tłustej ze skłonnością do zanieczyszczeń. Olej z pachnotki działa łagodząco na podrażnioną i swędzącą skórę. Nawilża skórę, podnosi jej elastyczność i regeneruje ją. Podnosi zdolności obronne skóry. Ułatwia przebieg egzemy atopowej – uśmierza boleść, przynosi ulgę od swędzenia i zaczerwienienia, polecany przy uczulonej, suchej i łuszczącej się skóry. Ze względu na silne właściwości odkażające polecany także dla skóry skłonnej do podrażnień, trądzikowej, tłustej i miesznej.

Przechowywanie

Okres trwałości oleju do 24 miesięcy od daty tłoczenia.  Po otwarciu zalecamy przechowywanie oleju w lodówce.

*Źródło:zrobsobiekrem.pl

 olej z pachnotki

Co ja o nim sądzę?

Olej z pachnotki używałam, kiedy moja skóra była bardzo problematyczna, podczas kuracji silnym antybiotykiem stosowanym w leczeniu ciężkiego trądziku, oraz stosuję go, teraz kiedy skóra jest w dobrym stanie. W każdym z tych przypadków olejek sprawdził się idealnie. Najczęściej używałam go rano mieszając z kwasem hialuronowym, teraz stosuję go raczej na noc. 

Olejek jest bardzo lekki i szybko się wchłania, nie pozostawia efektu tłustości, jest więc idealny do cery tłustej i mieszanej. 

Olejek nie zapycha, więc osoby, które boją się olei w pielęgnacji, ze względu na skłonność do zapychania, mogą być spokojne. Ten olejek nie tylko nie zapycha, ale przyczynia się do poprawienia stanu cery. Nie pamiętam, kiedy nawiedził mnie podskórny nieprzyjaciel, oczywiście nie jest to zasługa, tylko tego olejku,ale w złym okresie dla mojej cery, zmniejszenie częstotliwości pojawiania się niedoskonałości na mojej twarzy było zauważalne. 

Olejek naprawdę nawilża skórę, rano po jego użycia na noc,skóra jest napięta, nawilżona, i gładka. Czego chcieć więcej?

Olejek jest wydajny wystarczy dosłownie 2-3 krople, aby nałożyć go na cała twarz.

Olejek koi podrażnienia, mam wrażliwą skórę i bardzo często po depilacji występują u mnie podrażnienia. Ten olejek genialnie sobie z nimi radzi.

Olejek jest wszechstronny , zarówno do skóry tłustej, jak i suchej i wrażliwej, a także do pielęgnacji włosów.

Olejek jest tani, 30 ml kosztuje 6.99 zł na stronie  zrobsobiekrem.pl

Olejek ma delikatny zapach i nie brudzi.Także dla osób nielubiących mocnych zapachów, będzie idealny. Jego zapach jest ziołowy, ale bardzo delikatny i nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu.

Testowałam wiele olejków, ale tylko ten sprawdził  się u mnie na tyle dobrze, ze został, ze mną na tak długi czas i mam zamiar do niego wracać. Szczerze Wam go polecam, jeżeli jesteście zwolenniczkami naturalnej pielęgnacji, a jeśli nie to wypróbujcie, bo możliwe,że dzięki niemu zapragniecie, przetestować inne naturalne kosmetyki i olejki. 

Dajcie znać czy znacie i stosowałyście olejek z pachnotki? Lubicie i stosujecie inne olejki w swojej pielęgnacji?

Do następnego

Trzymajcie się ciepło!

Julita

  • Muszę się z nim poznać, bo kosztuje grosze a czyni cuda 😉

  • Oleju z Pachnotki jeszcze nigdy nie miałam 😉

  • Bardzo lubię wszelkiego rodzaju olejki 🙂

  • czy można dostać ten olejek gdzieś stacjonarnie, chętnie wypróbuję chociaż moja cera nie jest wymagająca 😉

    Zapraszam do siebie 😉

    http://zawszesympatycznie.blogspot.com/2016/10/wspomnienie-lata.html#more

  • Anonimowy

    ja też muszę spróbować koniecznie 😀

  • Zaciekawiłaś mnie tym olejkiem… Pierwszy raz o nim słyszę, ale działanie i cena bardzo mnie zachęca do wypróbowania go. Pozdrawiam : )

  • Nie słyszałam o tym oleju, będę się chyba musiała za nim rozejrzeć 🙂

  • Ola

    Mam kilka olejów w zapasach kosmetycznych, wśród nic nie ma oleju z pachnotki. Pierwszy raz się z nim spotykam właśnie za sprawą Ciebie i Twojego postu. Skoro jest lekki, nie zapycha, działa przeciwtrądzikowo i jednocześnie nawilża – muszę go mieć!

  • To prawda, cena jest rewelacyjna w stosunku do wydajności i jakości 😉

  • Trzeba to jak najszybciej nadrobić 😉

  • Ja także 😉

  • Nie widziałam go niestety stacjonarnie

  • Spróbuj koniecznie 😉

  • Cieszy mnie to 😉 Również pozdrawiam

  • Koniecznie 😉

  • Cieszy mnie to,że dzięki mojemu blogowi go poznałaś, bo jest tego wart.Jak tylko będziesz mieć okazję to go wypróbuj 😉

  • follow creativity now

    Nie jestem wielką fanką olejowania twarzy, sama stosuję czasami olej z nasion ogórka, ale ten o którym piszesz wygląda na wart wypróbowania:) choć nigdy wcześniej o nim nie słyszałam

    • Kiedyś też nie byłam fanką stosowania oleju w pielęgnacji twarzy,ale ten olejek sprawił,że stało się to moją codziennością. Dlatego jest wart wypróbowania ?

  • Cieszy mnie to,że dzięki mojemu blogowi go poznałaś, bo jest tego wart.Jak tylko będziesz mieć okazję to go wypróbuj 😉

  • Koniecznie 😉

  • Cieszy mnie to, również pozdrawiam 😉

  • Spróbuj koniecznie 😉

  • Nie widziałam go niestety stacjonarnie 😉

  • Ja także 😉

  • Trzeba to jak najszybciej nadrobić 😉

  • To prawda cena jest rewelacyjna,w stosunku do wydajności 😉

%d bloggers like this: